A raised floor system was the answer to this project’s success. An addition to this assisted living center in Bay Saint Louis, Mississippi was challenged by a sloping lot and imperfect soil conditions. Concrete block piers bear on a perimeter grade beam footing and interior spot footings. Structural composite lumber beams span the piers and support parallel-chord floor trusses made with Southern Pine lumber. The ventilated crawlspace is protected with a 6-mil polyethylene vapor barrier covered with a layer of pea gravel. The $1.3 million 16,500 square-foot addition includes 23 spacious private and semi-private living suites, plus a dining room and a therapy treatment unit. This addition also features a covered portico at the center’s new entrance.

Architect: Johnny Wynne & Associates
General Contractor: HGM Construction, Inc.